بعید است تاکنون نام رادیاتور ماشین را نشنیده باشید، اما شاید به طور دقیق ندانید که هدف و اهمیت این قطعه چیست.
چه برای خرید ساینا اقدام کرده باشید چه یک ماشین خارجی، دانستن کارکرد رادیاتور و مراقبت از آن باعث میشود تا کمتر هزینه کنید و عمر مفید خودرو خود را افزایش دهید.
رادیاتور ماشین چیست؟
در وهله اول به این میپردازیم که اصلا رادیاتور ماشین چیست. در یک تعریف ساده باید گفت، رادیاتور جزء مرکزی سیستم خنک کننده خودرو است. رسالت این قطعه به گونهای تنظیم شده است که از گرم شدن بیش از حد موتور پیشگیری میکند.
در واقع رادیاتور ماشین باید به صورت مداوم به دمای موتور نظارت کند و در صورتی که موتور گرمای بیش از حدی را تحمل میکند، دمای موجود را برای موتور تنظیم کند. عمر مفید رادیاتور ماشین با توجه به نحوه استفاده از این خودرو تائین میشود.
جهت آشنایی با شرایط فروش اقساطی جک s5 کلیک کنید.
رادیاتور ماشین از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟
چه صاحب جک s5 باشید چه پراید با هر ماشین دیگری، باید بدانید که رادیاتور وسیله نقلیه شما از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است:
- هسته
- درپوش فشار
- مخازن خروجی و ورودی
- مایع خنک کننده
هسته رادیاتور
هسته رادیاتور ماشین، همانجایی است که مایع داغ درون موتور را خنک میکند و برای مسافتهای بعدی آماده میسازد. جنس این هسته از فلز است.
درپوش فشار رادیاتور
عملکرد اصلی درپوش فشار ممانعت از به نقطه جوش رسیدن یا سرریز شدن مایع خنک کننده است. به عبارت دیگر این درپوش عملیات آب بندی سیستم خنک کننده را انجام میدهد.
مخازن خروجی و ورودی
این مخازن، مایع خنک کننده را پس از گردش در موتور و داغ شدن به سمت رادیاتور میفرستند تا عملیات خنککنندگی انجام شود.
مایع خنک کننده
مایع خنک کننده، بخشی مکانیزه از رادیاتور ماشین نیست، اما اگر نباشد، دمای موتور تنظیم نخواهد شد.
فرقی نمیکند که برای خرید اقساطی سایپا اقدام کرده باشید یا یک ماشین خارجی، به هر حال باید از اهمیت مایع خنک کننده در رادیاتور مطلع باشید.
با کلیک بر روی لینک درج شده درباره فروش اقساطی کرمان موتور بخوانید.
رادیاتور ماشین چگونه کار میکند؟
حال لازم است به بررسی کار رادیاتور ماشین بپردازیم. هر ماشینی که سوار میشوید، مالک هر خودرویی که هستید برای خرید هر اتومبیلی که اقدام کردهاید، دو انتخاب پیش روی شماست.
اول اینکه صرفا از آن سواری بگیرید و جز پدالها و دنده و ضبط ماشین و چند دکمه کنترل، اطلاع دیگری از عملکرد آن نداشته باشید، و دوم اینکه یک راننده با دانش باشید.
ما در این مقاله که به هت تیم تولید محتوای سایا خودرو تدوین شده است، تلاش کردهایم اطلاعات مفیدی درباره اینکه رادیاتور ماشین چگونه کار می کند ارایه دهیم.
چه قصد خرید اقساطی هایما s7 را دارید چه صاحب یک 206 متعلق به دهه هشتاد هستید، اطلاع از جزییات کار رادیاتور در خودرو میتواند اقدام به موقع شما و پرهیز از پرداخت هزینههای سنگین را به همراه داشته باشد.
همان طور که میدانید موتور خودرو از طریق عملیات احتراق، نیروی لازم برای حرکت را به دست میآورد. احتراق با سوختن گره خورده است و طبیعی است که در اثر احتراق، گرما تولید شود. گرمای زیاد، باعث بالا رفتن دمای موتور میشود و چنانچه این حرارت به درستی تخلیه نشود، میتواند صدمات جبران ناپذیری برای پیشرانه و قطعات به بار آورد.
بنابراین تخلیه گرما از موتور در حین کار باید انجام شود و این وظیفه بر عهده رادیاتور ماشین است.
رادیاتور گرمای اضافی از موتور را میگیرد و دمای آن را تعدیل میکند. رادیاتور از طریق شیلنگ ها مایع خنک کننده را به موتور میفرستد تا گرما را جذب کند و مجددا به رادیاتور بازگردد.
گرمای مایع حرارت دیده شده از طریق پرههای فلزی نازک، آزاد میشود و هوای آزاد نیز به داخل رادیاتور جریان مییابد تا به این فرآیند کمک کند. این چرخه به صورت متناوب ادامه دارد تا موتور بتواند در دمای استاندارد به فعالیت خود ادامه دهد.
رادیاتور ماشین کجاست؟
شاید شما از آن دسته افرادی باشید که له تازگی گواهینامه رانندگی دریافت کردهاید و اخیرا هم ماشین خریدهاید. در این صورت قطعا یکی از اساسیترین سوالهایی که برایتان پیش میآید این است که اصلا رادیاتور ماشین کجاست و چه شکلی است.
خب! بگذارید قدم قدم پیش برویم. کاپوت ماشین را که میشناسید. همان پنل بزرگ روبرو، لازم است که آن را باز کنید و میله نگهدارنده را زیرش بگذارید.
اکنون که کاپوت را بالا زدید، اگر بتوانید موتور خودرو را پیدا کنید، رادیاتور ماشین را قطعا در نزدیکی آن خواهید دید. گفته بودیم که رادیاتور وظیفه خنک کردن موتور را بر عهده دارد، بنابراین طبیعی است که در کنار هم تعبیه شده باشند.
البته برخی خودروهای خارجی و قدیمی که موتور خودرو در عقب تعبیه میشد، رادیاتور گاه در جلو و گاهی هم در عقب ماشین قرار داشت. با این وجود چنانچه قصد شرکت در طرحهای فروش اقساطی خودرو دارید، باید بدانید که رادیاتور در کاپوت جلو و در نزدیکی موتور قرار دارد.
انواع رادیاتور ماشین
هیچ کس نمیتواند ادعا کند که ماشینهای تولید 2022 هیچ تفاوتی با خودروهای تولید 1980، 1970 و قبل آن ندارند.
همانطور که قیمت دنا پلاس توربو اتومات با پیکان مدل 60 یکی نیست، امکانات و توان فنی آنها نیز یکی نیست، اقسام مختلف رادیاتور ماشین نیز شرایطی مشابه دارند. به همین دلیل لازم است که با انواع رادیاتور ماشین آشنا باشید.
سیر تکمیلی را پشت سر گذاشتهاند تا در نمونههای امروزی در دسترس قرار گرفتهاند. انواع مختلف این مبدلهای حرارتی، عملکردهای متفاوتی از خود به نمایش میگذارند و کاربرد متعددی دارند.
انواع رادیاتور ماشین را در یک تقسیمبندی کلی میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
- مسی_برنجی
- پلاستیکی
- آلومینیومی
رادیاتور مسی_برنجی
به عبارتی میتوان گفت اولین نسل از رادیاتورهای خودروها برنجی بودند که هسته آنها از جنس مس بود. ابعاد این نوع از رادیاتورها بسیار بزرگ بود و از نظر قیمتی نیز بسیار گران بودند.
بعد مدتی ابعاد کوچکتر آنها نیز تولید شد، اما چون مستعد زنگ زدگی بودند مهندسان به فکر تولید رادیاتور از متریالهای دیگر افتادند.
البته ناگفته نماند از نظر کاربردی، بسیار قابل اعتماد و کار راه انداز تلقی میشدند و به همین دلیل تا همین 40 سال پیش، اکثر خودروها از این نوع رادیاتور ماشین بهره میبردند.
رادیاتور پلاستیکی
وزن زیاد، قیمت بالا و مشکل زنگ زدگی باعث شد تا مهندسان به فکر ساخت رادیاتورهای پلاستیکی بیفتند. البته هسته این رادیاتورها هم از جنس فلز است، اما از مخازن انتهایی پلاستیکی استفاده میکنند.
باید اعتراف کرد از نظر عملکردی رادیاتورهای پلاستیکی به پای رادیاتورهای مسی برنجی نمیرسند، اما به علت وزن کم و قیمت پایین، امروزه رادیاتور ماشین پلاستیکی یکی از رایجترین نوع رادیاتورهای مورد استفاده تولیدکنندگان خودرو است.
یکی از بهترین شرکت های تولید رادیاتور، مشهد می باشد که میتوانید از رادیاتور های این شرکت استفاده نمایید.
رادیاتور آلومینیومی
اگر وزن و قیمت زیاد و استعداد زنگ زدگی از معایب رادیاتورهای مسی برنجی بود که منجر به تولید رادیاتور پلاستیکی شد، خوب است اشاره کنیم که رادیاتورهای پلاستیکی هم در کنار همه مزایایی که داشتند از یک ایراد بزرگ رنج میبردند.
آن هم این بود که در صورت شکستن، کل رادیاتور باید تعویض میشد. برای حل این مشکل، رادیاتورهای آلومینیومی ساخته شدند.
رادیاتور ماشین آلومینیومی، مزایای بیشتری به غیر از این داشتند. مزیت بزرگتر آنها قدرت رسانایی گرما بود. آنها گرما را خیلی سریعتر جذب میکنند، به این معنی که سرعت خنک کنندگی آنها نیز بیشتر است.
آب رادیاتور
آب رادیاتور محلولی است که از مواد شیمیایی با خواص ضد یخ زدگی و ضد گرما تشکیل شده است. این مایع به نوعی بازدارنده خوردگی نیز محسوب میشود و واسطه انتقال گرما برای موتور است.
آب رادیاتور ماشین، وقتی که سرد است این توان را دارد تا محیط موتور را گرم کند و وقتی گرم است گرما را از اجزای موتور دور میکند و نقش خنککنندگی دارد.
تولیدکننده خودرو هنگامی که قصد دارد در دفترچه محصول، نوع مایع رادیاتور ماشین سازگار را درج کند، همه نوع آب و هوا را در نظر میگیرد، بنابراین آب رادیات از وسیله شما در هوای گرم و سرد محافظت میکند.
اگر آب رادیات نباشد، موتور بیش از حد گرم و سرد میشود، همچنین ممکن است دچار رسوب، زنگ زدگی و آلودگی شود. تمام این موارد از عمر مفید موتور میکاهند و هزینه زیادی به مالک تحمیل میکنند.
مراقبت از رادیاتور ماشین
دانستن نکاتی که به مراقبت از رادیاتور ماشین میانجامد، میتواند از بروز مشکلات بعدی تا حد قابل توجهی بکاهد.
خوب است بدانید که موتور خودرو شما وقتی که در فصول سرد سال مانند پاییز و زمستان کار میکند، ممکن است گرمای بیشتری را تجربه میکند. حال اگر رادیاتور خراب باشد، مایع خنک کننده نشتی داشته باشد و یا نتواند به راحتی به گردش در بیاید، احتمال داغتر شدن موتور و بروز نقص در آن بالاتر میرود.
به طور کلی وقتی رادیاتور ماشین خراب است، ممکن است یکی از نقصهای زیر رخ داده باشد:
- ترموستات خراب است
- فن، مشکل مکانیکی پیدا کرده است
- درپوش فشار معیوب است
در بسیاری از خودروها با یک نگاه ساده به مخزن مایع رادیاتور میتوانید سطح مایع آن را بررسی کنید. برای این کار لازم است زمان بدهید تا خودرو و موتور آن خنک شود. سپس به سادگی کاپوت را بالا بزنید و سطح مایع رادیاتور را بررسی کنید.
چنانچه بررسی شما حاکی از تغییر رنگ این مایع بود، یعنی زمان شستشو و پر کردن مجدد سیستم خنک کننده خودرو شما فرا رسیده است، زیرا مایع خنک کننده منقضی شده است. اگر مایع رادیاتور ماشین کدر یا شیری رنگ بود، احتمالا روغن موتور یا روغن گیربکس نشتی دارند.
به هر حال شما برای اضافه کردن مایع خنک کننده باید بر اساس توصیه سازنده پیش بروید و از ریسک کردن در انتخاب مایع شدیدا خودداری کنید.
اگر خودرو شما مخزن نگهدارنده جدا دارد که مایع را باید به درون آن بریزید، در غیر این صورت باید مایع را مستقیما درون رادیاتور خالی کنید. برای این کار لازم است درپوش رادیاتور را برداشته و مایع خنک کننده را به کمک یک قیف داخل آن بریزید. ریختن را ادامه دهید تا جایی که با چشم شاهد پر شدن آن باشید، سپس درپوش رادیاتور ماشین را دوباره محکم کنید.
در نظر داشته باشید که گاهی پر کردن مایع به تنهایی کافی نیست و لازم است شما کل سیستم خنک کننده خودرو را بشویید و تمام مایع قدیمی را تخلیه کنید.
علائم خرابی رادیاتور ماشین
برای جلوگیری از صرف هزینه زیاد برای تعمیرات، چنانچه مالک خودرو هستید یا به زودی ماشین میخرید، باید از علائم خرابی رادیاتور آگاه باشید. علائمی مثل:
- گرم شدن بیش از حد موتور
رادیاتور وظیفه تنظیم دمای موتور را دارد، وقتی دمای بیش از حد حس میکنید، احتمالا ایرادی در سیستم خنک کنندگی رخ داده، البته این همیشه به معنای پرداخت هزینه زیاد نیست، گاهی مشکل با پرکردن مایع رادیات حل میشود.
- آب زیر خودرو جمع میشود
اگر وقتی ماشین را از پارک خارج میکنید زیر آن آب به رنگ زرد، سبز یا قرمز روشن جمع شده است، نشتی دارید.
- در رادیاتور رسوب و لجن دیده میشود
مایع خنک کننده رادیاتور ماشین شما باید شفاف باشد. اگر تغییر رنگ، کدری یا اثر رسوب در آن دیدید، احتمالا در رادیاتور شما لجن و رسوب وجود دارد.
- بالا رفتن آمپر
گاهی رادیاتور ماشین سرد است اما آمپر بالاست، که ایراد ممکن است از ترموستات یا واتر پمپ باشد، اما گاهی هم نشت هوا به داخل رادیاتور مانع حرکت آزاد مایع خنک کننده میشود.
علت سوراخ شدن رادیاتور ماشین
رسوب! بله رسوب میتواند روی هم انباشته شود و به مرور علت سوراخ شدن رادیاتور ماشین شود. اگر مایع خنک کننده به درستی انتخاب نشود، به درستی در رادیاتور به حرکت در نیاید و به درستی پر نشده باشد، اتصالات ممکن است مسدود شوند و شروع به زنگ زدن کنند.
با گذشت زمان، زنگ زدگی موجب فرسودگی و سوراخ در رادیاتور میشود. در این صورت مایع خنک کننده موتور نشت میکند و در دراز مدت شما را مجبور به تعمیر رادیاتور یا حتی تعویض کامل آن میکند.
قیمت رادیاتور
چنانچه مجبور به تعویض رادیاتور شدید، آنچه تعیین کننده خواهد بود، قیمت رادیاتور ماشین نیست، بلکه سازگاری آن با خودرو شماست که بر اساس توصیه سازنده انتخاب میشود.
علیایحال خوب است بدانید که در حال حاضر حداقل قیمت یک رادیاتور مناسب از یک میلیون و پانصد هزار تومان شروع میشود و نمونههای گرانتر نیز وجود دارد.
کلام آخر
نگه داشتن رادیاتور ماشین در شرایط کاری خوب، کلید سلامت موتور و عملکرد مناسب وسیله نقلیه شماست. بنابراین لازم است تا دانش خود درمورد نحوه نگهداری و علائم خرابی آن را بالا ببرید تا با انجام اقدام مقتضی از صرف هزینه بیشتر و صرف وقت در تعمیرگاهها جلوگیری کنید.